Niknut će centar za poduzetnike povezane s pčelinjim proizvodima

Imamo nekontrolirani uvoz kineskog meda, koji čini oko 90 posto ukupnog uvoza, a po jako niskim cijenama. To nije kvalitetan med kao naš, ali kupcima je to jako teško prepoznati. Zato smo pokrenuli zaštitu izvornosti izvornog dalmatinskog meda, rekao je Elveđi

Do konca 2019. godine u Poličniku će niknuti Centar za edukaciju namijenjen malim i srednjim poduzetnicima koji proizvode ili koriste pčelinje proizvode kao sirovinu u svojim djelatnostima.

Ideja za pokretanje ovog specijaliziranog poduzetničkog inkubatora rodila se iz podatka da na zadarskom području ima jako puno pčelara i medara, samo u Udruzi Dalmatinka oko 70, te činjenice da svi oni proizvode izvrstan med, ali ga ne plasiraju tako dobro na tržište i ne postižu cijenu koju žele.

Projekt vrijedan 25,8 milijuna kuna

– Želimo im pomoći u plasmanu proizvoda i podizanju dodane vrijednosti, a utvrdili smo i da se ne proizvode drugi pčelinji proizvodi onoliko koliko bi mogli kao što su matična mliječ, pčelinji otrov i slično, odnosno proizvodi koji se koriste kao sirovina za druge proizvode, kaže Andreja Vugrinović, voditeljica projekta vrijednog 25,8 milijuna kuna od čega 20 milijuna osigurava EU, a preostali dio Općina Poličnik.

Centar će imati kemijski i mikrobiološki labaratorij, dvoranu za senzoriku i multifunkcionalnu dvoranu, punionicu meda, analitiku meda i sve ostale sadržaje koji će biti od koristi pčelarima, medarima i industrijama koje koriste te proizvode kao sirovinu za svoje proizvode.

– Pčelare i medare prije svega zanima kako plasirati svoje osnovne proizvode na tržište. Puno njih te poslove trenutno radi na razini kućne radinosti ili dodatne djelatnosti na OPG-u tako da su im vrlo ograničeni prihodi kao i ono što mogu plasirati na tržište. Pokušat ćemo ih educirati kako da postanu poduzetni, kaže voditeljica projekta koji se provodi Općini Poličnik, u poslovnoj zoni Grabi.

Cilj je Centar za razvoj i edukaciju

Vedrana Kevrić, ravnateljica županijske ustanove INOVAcija koja je pripremila i provodi glavnu koordinaciju za provedbu ovog projekta, jednog od četiri projekta za razvoj poslovne infrastrukture, ističe kako je cilj projekta uspostavljanje Centara za razvoj i edukaciju kao modernu poduzetničko-poslovnu infrastrukturu lokalnog i šireg regionalnog značenja, koja će služiti kao središte za unaprjeđenje poslovanja industrija koje kao sirovinu koriste pčelinje proizvode.

– Pčelari su iznijeli svoje probleme, prepreke i ideje, Općina Poličnik je to prepoznala, a mi kao ustanova izradili projekt sukladno natječajima za bespovratna europska sredstva koji su bili otvoreni. Ovo je jedan od projekata koji bih navela kao projekt budućnosti jer su uključeni i Sveučilište i Poljoprivredna škola, a sve s ciljem povezivanja gospodarstva s obrazovnim, znanstvenim i istraživačkim institucijama. Dakle, tu će se obrazovati i đaci i studenti i nezaposleni i postojeći pčelari, odnosno svi oni koji tu vide svoju poslovnu priliku, poručila je Kevrić. Benefit će, kazala je ona, imati i poduzeća u nastajanju jer će dobiti potporu u povećavanju šanse za njihov opstanak i razvoj na tržištu.

Pčelar i predsjednik Udruge Dalmatinka Zlatko Elveđi požalio se na problem nelojalne konkurencije na tržištu.

– Imamo nekontrolirani uvoz kineskog meda, koji čini oko 90 posto ukupnog uvoza, a po jako niskim cijenama. To nije kvalitetan med kao naš, ali kupcima je to jako teško prepoznati. Zato smo pokrenuli zaštitu izvornosti izvornog dalmatinskog meda, rekao je Elveđi izražavajući nadu kako će Centar zaživjeti i ostvariti zacrtane ciljeve.

Autor: Suzana Bandić/ZadarskiList