Održana završna konferencija projekta „Centar za razvoj i edukaciju“ u Poličniku

Poličnik, 3. veljače 2020.

Poštovani,

Danas, 3. veljače, održana je završna konferencija projekta „Centar za razvoj i edukaciju“ u suradnji sa Zadarskom županijom i Ustanovom INOVAcija u „Centru za razvoj i edukaciju“, u Poličniku, u poslovnoj zoni Grabi.

Nositelj projekta je Općina Poličnik, dok su partneri na projektu Zadarska županija i Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije – INOVAcija. Suradnici na projektu su Sveučilište u Zadru, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Zadar, Obrtnička komora Zadarske županije, Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA, Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića te Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu.

Projekt „Centar za razvoj i edukaciju“ odabran je za sufinanciranje u sklopu Europskog fonda za regionalni razvoj iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“.  Projekt je započeo 6. studenoga 2017. i traje do 6. veljače 2020. godine, a provodi se u općini Poličnik, u poslovnoj zoni Grabi. Ukupna je vrijednost projekta 25.857.851,20 kuna, od čega bespovratna sredstva Europske unije iznose 20.000.000,00 kuna.

Na početku konferencije domaćin, zamjenik načelnika, Petar Bogović pozdravio je sve uzvanike te se zahvalio partnerima, Zadarskoj županiji i Ustanovi Inovacija koja je cijelo vrijeme koordinirala pripremom i provedbom projekta. Zahvalio se je svim suradnicima na projektu, izvođaču radova gradnje Centra tvrtki MP Beton, te stručnom nadzoru tvrtki Civil engineering consultancy kao i projektantskom nadzoru tvrtki Donat. Naglasio je da će Općina Poličnik kao sljedeći korak projekta, osnovati Ustanovu koja će upravljati Centrom kako bi se osigurao što bolji početak rada Centra, njegov razvoj te dostupnost usluga svim zainteresiranim poduzetnicima. Također je napomenuo da se svi zainteresirani za suradnju mogu već sad pismom namjere javiti u Općinu Poličnik. Na web stranici Općine Poličnik može se preuzeti obrazac za iskazivanje interesa. (www.opcina-policnik.hr)

Zamjenik župana Šime Vicković pozdravio je sve nazočne te je naglasio važnost suradnje gospodarstva, znanosti i obrazovanja sa lokalnom i regionalnom samupravom koja je rezultirala stvaranjem mjesta na kojem će poduzetnici dobiti stručnu pomoć za razvoj novih proizvoda, kontrolu kvalitete ulaznih sirovina, poboljšanje postojeće tehnologije obrade pčelinjih proizvoda, specijalizirane edukacije i sudjelovanje u istraživanjima i razvoju novih proizvoda uz stručni nadzor, najam start-up ureda, konzultantske i marketinške usluge. Kazao je kako će Zadarska županija različitim potporama i kreditnim linijama pružiti podršku onim tvrtkama koje budu surađivale s Centrom, a s ciljem olakšavanja proizvodnje i plasmana njihovih proizvoda. Pri tome će naravno surađivati s Hrvatskom gospodarskom komorom – Županijskom komorom Zadar te Obrtničkom komorom Zadarske županije.

Osobito ga veseli što na projektu sudjeluju čak tri županijske ustanove Inovacija kao projektni partner a AGRRA i Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, Zadar kao suradnici.

Zamjenica ravnateljice ustanove Inovacija, Vedrana Kevrić zahvalila se svim suradnicima na projektu. Naglasila je važnost ovog infrastrukturnog poduzetničkog projekta koji će biti daljnji generator poduzetništva kao jedna cjelovita infrastruktura optimalna za rast i razvoj tvrtki, obrta i OPG-a. Kazala je kako je zadovoljen cilj projekta, odnosno uspostavljen je Centar za razvoj i edukaciju kao moderna poduzetničko-poslovna infrastruktura od lokalnog i šireg regionalnog značenja, koja će služiti kao baza za unaprjeđenje poslovanja prehrambene i kozmetičke industrije koje kao sirovinu koriste pčelinje proizvode: vosak, propolis, pčelinji otrov, pelud, matičnu mliječ i prvenstveno med.

Janja Filipi, izvanredna profesorica sa Sveučilišta u Zadru kazala je kako je ovakav centar bio neophodan za Zadarsku županiju koja ima veliki broj pčelara te je od velike potrebe biti na usluzi sa stručnom podrškom svim zainteresiranima. Centar ima izniman značaj na lokalnoj, regionalnoj i međunarodnoj  razini kroz razvoj gospodarstva malih i srednjih poduzetnika i svih onih koji se naslanjaju na pčelinje proizvode i naravno pčelare. To je Centar gdje će se odvijati transfer znanja iz različitih područja prema gospodarstvu.

Daljnja provedba projekta izravno će pridonijeti osnivanju i razvoju malih i srednjih poduzeća, stvaranju novih proizvoda te podizanju kvalitete proizvoda i usluga navedenih industrija. Poduzeća u nastajanju dobit će potporu za razvoj vlastitih kapaciteta i aktivnosti kako bi se povećala njihova konkurentnost za rast i razvoj na tržištu.

Korisna površina centra  iznosi 1388 m² a sastoji se od: punionice meda, razvojne radionice – pogona za preradu voska, kemijsko – mikrobiološkog laboratorija, dvorane za senzoriku, praktikuma, izložbenog prostora i  knjižnice, multimedijalne dvorane te osam start-up ureda.

Centar će u sklopu svog poslovanja pružati usluge poduzetnicima uz stručno vodstvo: razvoj novih proizvoda, kontrolu kvalitete ulaznih sirovina, poboljšanje postojeće tehnologije obrade pčelinjih proizvoda, specijalizirane edukacije i sudjelovanja u istraživanjima i razvoju novih proizvoda uz stručni nadzor, najam start-up ureda, konzultantske usluge poduzetnicima i marketinške usluge.

Projekt je dobio i oznaku PNI  kao Projekt od nacionalnog interesa od Hrvatskog klastera konkurentnosti.

 S poštovanjem,

                                         NAČELNIK

                                    Davor Lončar

OBJAVLJENI ONLINE ČLANCI/PRESS CLIPPING:

e-zadar

057 info portal

Zadarski List on-line izdanje

Zadarski.hr

Narodni List on line izdanje

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *